SPF Österbotten

Utlåtande om välfärdsområdets gemenskapsboende

01.10.2024 kl. 11:30

Styrelsen för SPF Österbotten har tagit del av Östebottens välfärdsområdes modell för gemenskapsboende och ger följande utlåtande:

 

Gemenskapsboende för vem och till vilket pris?

Österbottens välfärdsområdes styrelse godkände modellen för gemenskapsboende inom området på sitt möte den 17.6.2024.  Servicebeskrivningen finns tillgänglig på välfärdsområdets webbsida.

Svenska pensionärsförbundet i Österbotten r.f. (SPF Österbotten) anser att senior- och äldreboendefrågor är ett synnerligen viktigt och aktuellt ärende.  Behovet av s.k. mellanboende är stort.  Social- och hälsovårdslagen (130/2014) ålägger välfärdsområdena att ordna gemenskapsboende i en tillgänglig och trygg boendeenhet, som ett alternativ då en äldre person känner sig ensam, otrygg och isolerad i sitt hem.  I gemenskapsboendet skiljer man kostnaderna åt, så att man ingår ett separat hyresavtal för boendet och betalar en separat avgift för de tjänster man använder.

SPF Österbotten välkomnar att välfärdsområdet definierat den modell man eftersträvar inom området. En modell som innehåller mycket positiva saker. Vi ser dock en del orosmoment, som bör beaktas vid implementeringen och uppstarten av verksamheten:

  1. Hyran i gemenskapsboendet skall täcka både den egna bostaden och en del av de gemensamma utrymmena.  SPF Österbotten anser det av yttersta vikt att hyran hålls på en rimlig nivå, så att de boende har råd att köpa den service hen behöver, såväl hemvård som annan service som ex. klädvård, städning och måltidstjänster.
  2. Ett annat orosmoln är urvalskriterierna för att få en plats på gemenskapsboendet. Modellen poängterar att den sökandes situation skall ses som en helhet och att både servicebehovet (hemvård) och den psykosociala situationen (känsla av ensamhet och otrygghet) skall beaktas.  Man poängterar också att klienten skall vara i sådant fysiskt och psykiskt skick att hen har möjlighet att tillgodogöra sig de gemensamma aktiviteter som erbjuds i gemenskapsboendet. Denna avvägning låter bra på pappret, men SPF Österbotten oroar sig för att klienterna kommer att få plats på gemenskapsboenden ”för sent”. En person som bott ensam länge, med hemvårdarna som enda kontakt utåt, har kanske redan blivit så passiverad och isolerad att hen inte längre kan eller orkar tillgodogöra sig de gemensamma aktiviteterna. Då riskerar gemenskapsboendet bli en kort mellanlandning och en ny flytt till ett boende med vårddygnet runt blir fort verklighet.  En ny flytt och anpassning till ett nytt boende orsakar igen stress och påfrestningar.
  3. SPF Österbotten anser att sk hybridboende, med gemenskapsboende och boende med dygnet runt service i samma fastighet kunde vara en optimal lösning för att förhindra extra flyttar och omändringar i livets slutskede.  Då kan klienten bo kvar i sitt hem, medan endast vårdformen ändras.
  4. Enligt lagen (och också enligt andemeningen i servicebeskrivningen) behöver det inte finnas vårdpersonal på boendena, endast en ansvarsperson som koordinerar verksamheten. och all vård och service sker via hemvården eller annan serviceproducent.  SPF Österbotten anser att det är viktigt att hemvårdens nattpatrull vid behov kan besöka gemenskapsboendet.
  5. Slutligen vill vi poängtera vikten av boendets tillgänglighet - inte bara inom fastigheten, utan det skall också var lätt tillgängligt via kollektivtrafik eller annan färdservice. Åldriga vänner, släktingar och bekanta måste kunna ta sig till och från gemenskapsboendet.

 

Styrelsen för Svenska pensionärsförbundet i Österbotten r.f.
genom Solveig Nylund, ordförande

 

 

Patrick Ragnäs
Kommentarer (0)
Skriv siffran 7 med bokstäver: